Taylor-sor


Taylor-sor

A Taylor-sor egy matematikai eszköz, amelyet a függvények közelítésére használunk. A sorozatot nevét a matematikus Brook Taylor-ről kapta, aki a 18. században dolgozta ki ezt a módszert.

A Taylor-sor segítségével egy függvényt egy véges számú taggal közelíthetünk. Ez különösen hasznos, amikor egy bonyolult függvényt egyszerűbb függvényekkel szeretnénk közelíteni.

A Taylor-sor definíciója a következő:

ahol:
– f(x) a közelítendő függvény
– f(a) a függvény értéke az a pontban
– f'(a) a függvény első deriváltja az a pontban
– f”(a) a függvény második deriváltja az a pontban
– f”'(a) a függvény harmadik deriváltja az a pontban
– f^(n)(a) a függvény n-edik deriváltja az a pontban

A Taylor-sorban minden tag egyre magasabb rendű deriváltakat tartalmaz, és az (x-a) kifejezés hatványai is növekednek.

A Taylor-sor használatával egy függvényt közelíthetünk egy adott pontban, és a közelítés pontossága növelhető a sorozat több tagjának hozzáadásával. A Taylor-sor alkalmazása különböző matematikai és fizikai problémák megoldására hasznos lehet.

Például, ha a függvényünk a sin(x), akkor a Taylor-sor a következő alakot ölti:

A Taylor-sor segítségével közelíthetjük a sin(x) függvényt bármely pontban, és a közelítés pontossága növelhető a sorozat több tagjának hozzáadásával.

A Taylor-sor egy fontos eszköz a matematikában és a fizikában, amely lehetővé teszi számunkra, hogy bonyolult függvényeket egyszerűbb függvényekkel közelítsünk.

Fókuszban: pontban, függvény, deriváltja, függvényt, matematikai, függvényekkel, közelítés, pontossága, növelhetőKapcsolódó:   Transzláció