Tábla


Tábla

A tábla egy olyan adatszerkezet, amely sorokból és oszlopokból áll. A táblázatokat gyakran használják adatok tárolására és rendezésére, valamint az adatok könnyű megjelenítésére és kezelésére.

A HTML-ben a táblázatokat a <table> elemmel hozhatjuk létre. A tábla sorait a <tr> elemekkel, míg az oszlopokat a <td> vagy <th> elemekkel jelölhetjük.

Példa egy egyszerű táblázatra:

<table>
 <tr>
  <th>Név</th>
  <th>Kor</th>
  <th>Város</th>
 </tr>
 <tr>
  <td>Péter</td>
  <td>25</td>
  <td>Budapest</td>
 </tr>
 <tr>
  <td>Anna</td>
  <td>30</td>
  <td>Debrecen</td>
 </tr>
</table>

Ez a táblázat három oszlopot tartalmaz: Név, Kor és Város. Az első sor a táblázat fejlécét tartalmazza, míg a következő sorok a táblázat sorait jelölik.

A táblázatokat tovább formázhatjuk a CSS segítségével. Például megadhatjuk a táblázat keretét, háttérszínét, betűméretét stb.

A táblázatok használata nagyon sok területen előfordul, például adatbázisokban, statisztikákban, árlistákban stb. Fontos azonban, hogy a táblázatokat csak akkor használjuk, ha valóban szükség van rájuk, és ne használjuk túlzottan bonyolult vagy nehezen olvasható táblázatokat.

Reméljük, hogy ez a cikk segített megérteni a táblázatok létrehozásának alapjait és használatát a HTML-ben.

Fókuszban: táblázatokat, táblázat, használjuk, táblázatok, elemekkel, adatszerkezet, betűméretét, használata, területenKapcsolódó:   Mi a webfejlesztés és webdizájn?