SQL


SQL – A relációs adatbázis-kezelő rendszerek nyelve

Az SQL (Structured Query Language) egy speciális programozási nyelv, amelyet a relációs adatbázis-kezelő rendszerekben használnak adatok lekérdezésére, módosítására és kezelésére. Az SQL alapvetően két fő részből áll: a DDL-ből (Data Definition Language) és a DML-ből (Data Manipulation Language).

DDL – Adatdefiníciós nyelv

Az SQL DDL része a relációs adatbázis-kezelő rendszerekben az adatbázisok, táblák és más adatstruktúrák létrehozására és módosítására szolgál. Az alapvető DDL parancsok közé tartozik a CREATE, ALTER és DROP. Például:

CREATE DATABASE adatbazis_nev;

CREATE TABLE felhasznalok (
    id INT PRIMARY KEY,
    nev VARCHAR(50),
    email VARCHAR(50)
);

ALTER TABLE felhasznalok ADD COLUMN telefonszam VARCHAR(20);

DROP TABLE felhasznalok;

DML – Adatmanipulációs nyelv

Az SQL DML része az adatok lekérdezésére, beillesztésére, frissítésére és törlésére szolgál. Az alapvető DML parancsok közé tartozik a SELECT, INSERT, UPDATE és DELETE. Például:

SELECT * FROM felhasznalok;

INSERT INTO felhasznalok (id, nev, email) VALUES (1, 'John Doe', 'john.doe@example.com');

UPDATE felhasznalok SET email = 'jane.doe@example.com' WHERE id = 1;

DELETE FROM felhasznalok WHERE id = 1;

Összefoglalás

Az SQL egy hatékony és széles körben használt nyelv a relációs adatbázis-kezelő rendszerekben. A DDL segítségével létrehozhatunk és módosíthatunk adatstruktúrákat, míg a DML segítségével manipulálhatjuk az adatokat. Az SQL használata lehetővé teszi a hatékony adatkezelést és lekérdezéseket a relációs adatbázisokban.

Fókuszban: felhasznalok, relációs, adatbázis, rendszerekben, varchar, language, segítségével, szolgál, lekérdezéséreKapcsolódó:   Milyen lehetőségek vannak a mérnöki karrierben a szoftverfejlesztés területén?