Optikai koherencia tomográfia (OCT)


Optikai koherencia tomográfia (OCT)

Az optikai koherencia tomográfia (OCT) egy olyan képalkotó eljárás, amelyet a medicinában és a szemészeti diagnosztikában használnak. Az OCT segítségével részletes képeket lehet készíteni a szövetekről és a szervekről, anélkül, hogy invazív beavatkozásra lenne szükség.

Az OCT működése alapján a lézeres interferometria elvén alapul. Egy lézerfényt bocsátunk ki, amelyet a vizsgált szövetek visszavernek. Az interferencia jelenségét kihasználva az OCT képes a visszaverődött fény hullámhosszának változásait érzékelni. Ezáltal részletes képet kaphatunk a szövetek szerkezetéről és vastagságáról.

Az OCT rendkívül hasznos eszköz a szemészeti diagnosztikában. Segítségével például meg lehet vizsgálni a szem retina rétegeit, a látóideget és az érhálózatot. Az OCT képes kimutatni a szemészeti betegségeket, mint például a glaukóma vagy a makula degeneráció, még a tünetek megjelenése előtt is. Ezáltal lehetőség nyílik a korai diagnózisra és a megfelelő kezelés megkezdésére.

Az OCT nemcsak a szemészeti diagnosztikában használatos, hanem más területeken is. A kardiológiában például az OCT segítségével vizsgálhatók a koszorúerek és a szívizom szerkezete. Az OCT alkalmazása a bőrgyógyászatban is elterjedt, ahol a bőr rétegeinek vizsgálatára használják.

Az OCT technológia folyamatosan fejlődik, és egyre több alkalmazási területet fed le. Az újabb generációs OCT rendszerek még részletesebb képeket készítenek, és a vizsgálatok gyorsabbak és kényelmesebbek. Az OCT ígéretes eszköz a jövőbeni orvosi diagnosztikában és kutatásban.

Összességében az optikai koherencia tomográfia (OCT) egy hatékony és nem invazív képalkotó eljárás, amely számos területen hasznos lehet. A technológia folyamatos fejlődése még nagyobb lehetőségeket nyit meg az orvosi diagnosztikában és a betegellátásban.

Fókuszban: diagnosztikában, szemészeti, optikai, segítségével, koherencia, tomográfia, technológia, képalkotó, részletesKapcsolódó:   Hőkapacitás