Multiplexer


Multiplexer

A multiplexer (rövidítve MUX) egy olyan digitális áramkör, amely több bemeneti jelet képes egyetlen kimenetre irányítani. A multiplexer gyakran használatos a digitális rendszerekben, ahol több bemeneti jelet kell összevonni és egyetlen kimenetre irányítani.

A multiplexernek több bemenete és egyetlen kimenete van. A bemeneti jelek bináris formában vannak jelen, és a multiplexer kimenetén is bináris jelet ad vissza. A bemeneti jelek száma általában 2^n, ahol n a bemeneti jelek számának logaritmikus alapja.

A multiplexer működése során a bemeneti jelek közül csak egyet választ ki és irányít a kimenetre. A választás a multiplexer vezérlője által történik, amely egy további bemeneti jelként van jelen. A vezérlőjel bináris formában van jelen, és meghatározza, hogy melyik bemeneti jelet kell kiválasztani és irányítani a kimenetre.

A multiplexer működése során a vezérlőjel bináris értéke alapján kiválasztja a megfelelő bemeneti jelet, és az áramkörön keresztül továbbítja a kimenetre. A kimeneten a választott bemeneti jel bináris formában jelenik meg.

A multiplexer hasznos eszköz a digitális rendszerekben, mivel lehetővé teszi több bemeneti jel összevonását és egyetlen kimenetre irányítását. Ez különösen hasznos lehet, ha több bemeneti jelet kell kezelni, és csak egyetlen kimenetre van szükség.

A multiplexer alkalmazása széles körű lehet. Például a számítógépekben a multiplexert gyakran használják a memóriakezelésben, a bemeneti és kimeneti eszközök irányításában, valamint a digitális adatátvitelben.

Összességében a multiplexer egy olyan digitális áramkör, amely több bemeneti jelet képes egyetlen kimenetre irányítani. A multiplexer használata lehetővé teszi a bemeneti jelek összevonását és egyszerűsíti a digitális rendszerek tervezését és kezelését.

Fókuszban: bemeneti, multiplexer, kimenetre, digitális, egyetlen, bináris, irányítani, formában, összevonásátKapcsolódó:   Milyen szerepet játszik a biofizika a sejtek energiaellátásának megértésében?