Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a szupervezető anyagok a mágneses mezőkkel szemben?


Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a szupervezető anyagok a mágneses mezőkkel szemben?

A szupervezető anyagok olyan anyagok, amelyek rendkívül alacsony hőmérsékleten (általában közel abszolút nullához) teljesen elvesztik elektromos ellenállásukat. Emellett azonban számos más különleges tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyeket a mágneses mezőkkel szemben mutatnak.

1. Teljes mágneses mező kizárás: A szupervezető anyagok a mágneses mezőt teljesen kizárják a belső területükről. Ez azt jelenti, hogy ha egy szupervezetőt helyezünk egy mágneses mezőbe, akkor a mágneses mező nem hatol be az anyagba, hanem kívül marad. Ez a jelenség a Meissner-hatásnak nevezett jelenség eredménye.

2. Mágneses mező rögzítése: Ha egy szupervezetőt helyezünk egy mágneses mezőbe, akkor a szupervezető megtartja a mágneses mezőt a belső területén. Ez azt jelenti, hogy a szupervezetőben létrejön egy állandó mágneses mező, amely megegyezik a külső mágneses mezővel. Ez a jelenség a fluxus konzervációjának nevezett jelenség eredménye.

3. Nulla ellenállás: A szupervezető anyagok teljesen elvesztik elektromos ellenállásukat, amikor eléri vagy aláhűti őket a kritikus hőmérsékletükre. Ez azt jelenti, hogy az áram szabadon áramlik a szupervezetőben anélkül, hogy bármilyen energia veszteség keletkezne. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a nagy áramerősségű áramkörök létrehozását, amelyek hatékonyan működnek.

4. Kvánt mágneses fluxus: A szupervezető anyagok csak bizonyos mágneses fluxus értékeket engednek meg magukban. Ez azt jelenti, hogy a mágneses mező csak kvantumokban létezhet a szupervezetőben. Ez a jelenség a fluxus kvantálásának nevezett jelenség eredménye.

Ezek a tulajdonságok teszik a szupervezető anyagokat különlegessé és hasznosak a mágneses mezőkkel kapcsolatos alkalmazásokban, például az orvosi képalkotásban, az elektromos motorokban és generátorokban, valamint a mágneses lebegtetésű vonatokban.

Fókuszban: mágneses, szupervezető, anyagok, nevezett, elektromos, mezőkkel, eredménye, szupervezetőben, teljesenKapcsolódó:   Mi az a villamos hálózat és hogyan működik?