Milyen típusú szupervezető anyagok léteznek?


Milyen típusú szupervezető anyagok léteznek?

A szupervezető anyagok olyan anyagok, amelyek rendkívül alacsony hőmérsékleten képesek elektromos áramot vezetni teljes ellenállás nélkül. Ez a jelenség, amelyet szupervezetésnek nevezünk, forradalmi hatással lehet a technológia számos területére, például az energiaátvitelre és az elektromos berendezések hatékonyságára.

A szupervezető anyagokat két fő típusba sorolhatjuk: az ún. hőmérsékletfüggő és a hőmérsékletfüggetlen szupervezetők.

1. Hőmérsékletfüggő szupervezetők:
Ezek az anyagok csak nagyon alacsony hőmérsékleten, közel abszolút nullához (0 Kelvin vagy -273,15 Celsius fok) válnak szupervezetővé. Az első felfedezett szupervezető anyag, az ún. I. típusú szupervezető, a higanybázisú anyagok közé tartozik. Ezek a szupervezetők azonban csak rendkívül alacsony hőmérsékleten működnek, ami korlátozza a gyakorlati alkalmazásukat.

2. Hőmérsékletfüggetlen szupervezetők:
Ezek az anyagok magasabb hőmérsékleten is szupervezetővé válnak, ami sokkal ígéretesebb a technológiai alkalmazások szempontjából. Az ún. II. típusú szupervezetők közé tartoznak például a réz-oxigén-arszenid (YBCO) és a bismut-stroncium-kalcium-kuprát (BSCCO) anyagok. Ezek a szupervezetők már magasabb hőmérsékleten, például folyékony nitrogén hőmérsékletén (kb. -196 Celsius fok) is működnek, ami könnyebbé teszi a hűtésüket és alkalmazásukat.

Az elmúlt években számos új szupervezető anyagot fedeztek fel, amelyek még magasabb hőmérsékleten működnek. Ezek az anyagok lehetővé tehetik a szupervezetés alkalmazását olyan területeken, mint az energiaátvitel, az elektromos motorok és generátorok, valamint a kvantumszámítógépek.

Összességében tehát a szupervezető anyagok két fő típusba sorolhatók: a hőmérsékletfüggő és a hőmérsékletfüggetlen szupervezetők. A hőmérsékletfüggetlen szupervezetők ígéretesek a technológiai alkalmazások szempontjából, és lehetővé tehetik a szupervezetés szélesebb körű felhasználását a jövőben.

Fókuszban: anyagok, szupervezetők, szupervezető, hőmérsékleten, hőmérsékletfüggetlen, hőmérsékletfüggő, magasabb, működnek, alacsonyKapcsolódó:   Ellenállás