Milyen típusú adatbázisok léteznek?


Az adatbázisok az informatika egyik alapvető fogalmai közé tartoznak. Az adatbázisok olyan strukturált adatok tárolására és kezelésére szolgálnak, amelyeket könnyen elérhetünk és manipulálhatunk. A különböző típusú adatbázisok különböző adatmodelljeiken alapulnak, és különböző módon tárolják az adatokat. Nézzük meg, milyen típusú adatbázisok léteznek!

## Relációs adatbázisok

A relációs adatbázisok a legelterjedtebb típusú adatbázisok. Ezek az adatbázisok táblákban tárolják az adatokat, amelyeket relációk (kapcsolatok) kötnek össze. A táblák oszlopai a mezőket, míg a sorok a rekordokat jelentik. A relációs adatbázisokat SQL (Structured Query Language) nyelven lehet lekérdezni és manipulálni.

## Hierarchikus adatbázisok

A hierarchikus adatbázisok fastruktúrában tárolják az adatokat. Az adatokat gyökérelemek és azok alárendelt elemei alkotják. Egy elem csak egy szülőelemhez kapcsolódhat, de több gyermeket is tartalmazhat. A hierarchikus adatbázisokat főként régebbi rendszerekben használták, és az adatokat hierarchikus lekérdezőnyelven lehetett elérni.

## Hálózati adatbázisok

A hálózati adatbázisok hasonlóak a hierarchikus adatbázisokhoz, de több szülőelemhez is kapcsolódhatnak. Az adatokat hálózati struktúrában tárolják, ahol az elemek közötti kapcsolatok hurokmentes gráfot alkotnak. A hálózati adatbázisokat hálózati adatmodell segítségével lehet lekérdezni.

## Objektumorientált adatbázisok

Az objektumorientált adatbázisok az objektumorientált programozás elveire épülnek. Az adatokat objektumok formájában tárolják, amelyek tulajdonságokkal és metódusokkal rendelkeznek. Az objektumorientált adatbázisok lehetővé teszik az öröklődést és a polimorfizmust az adatok kezelésében.

## Dokumentumorientált adatbázisok

A dokumentumorientált adatbázisok dokumentumokat tárolnak, amelyek JSON vagy XML formátumban vannak. A dokumentumokat kulcs-érték párokként tárolják, és könnyen kezelhetők és lekérdezhetők. A dokumentumorientált adatbázisokat főként webes alkalmazásokban használják.

## Kollekciós adatbázisok

A kollekciós adatbázisok olyan adatok tárolására szolgálnak, amelyeket kollekciókba (pl. listákba vagy halmazokba) lehet rendezni. A kollekciós adatbázisokat főként nagy adatmennyiségek tárolására és elemzésére használják.

Ezek csak néhány példa a különböző típusú adatbázisokra. Az adatbázisok világa folyamatosan fejlődik, és új típusok jelennek meg. Fontos megérteni a különbségeket és az adott alkalmazáshoz legmegfelelőbb adatbázistípust választani.

Fókuszban: adatbázisok, adatokat, tárolják, hálózati, hierarchikus, adatbázisokat, objektumorientált, különböző, dokumentumorientált