Milyen típusai vannak a gépi tanulásnak?


A gépi tanulás olyan számítógépes technika, amely lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy tapasztalatokból tanuljanak és javítsák a teljesítményüket anélkül, hogy kifejezetten programoznák őket. A gépi tanulásnak több típusa van, amelyeket különböző módon csoportosíthatunk. Nézzük meg néhányat közülük.

Felügyelt tanulás

A felügyelt tanulás a gépi tanulás egyik leggyakoribb típusa. Ebben az esetben a rendszernek rendelkezésére állnak bemeneti adatok és a hozzájuk tartozó kimeneti értékek párosai. A cél az, hogy a rendszer megtanulja a bemeneti adatok és a kimeneti értékek közötti kapcsolatot, és képes legyen új bemenetekre helyes kimeneteket adni. Példák a felügyelt tanulásra: képfelismerés, beszédfelismerés, spam szűrés stb.

Felügyelet nélküli tanulás

A felügyelet nélküli tanulásban a rendszernek csak a bemeneti adatok vannak, de nincsenek hozzájuk tartozó kimeneti értékek. A cél az, hogy a rendszer megtalálja a bemeneti adatok közötti mintákat és struktúrákat. Példák a felügyelet nélküli tanulásra: csoportosítás, klaszterezés, dimenziócsökkentés stb.

Megerősítéses tanulás

A megerősítéses tanulásban a rendszernek nincsenek előre meghatározott bemeneti-adat párjai. A rendszer egy környezettel interakcióba lép, és próbálja megtanulni, hogy milyen akciókat hajtson végre a környezetben, hogy maximalizálja egy előre meghatározott jutalmat. Példák a megerősítéses tanulásra: játékprogramok, robotika stb.

Felügyelt és felügyelet nélküli tanulás kombinációja

Ezen kívül létezik olyan gépi tanulás típus is, amely kombinálja a felügyelt és felügyelet nélküli tanulás elemeit. Ez a módszer lehetővé teszi a rendszer számára, hogy először felügyelt módon tanuljon, majd a megszerzett tudást felhasználva folytassa a felügyelet nélküli tanulást. Ez a módszer hatékonyan kombinálja a két típus előnyeit.

Ezek csak néhány példa a gépi tanulás típusaira. A technológia folyamatosan fejlődik, és új típusok jelennek meg. A gépi tanulásnak számos alkalmazási területe van, és a jövőben még több lehetőség várható.

Fókuszban: tanulás, felügyelt, nélküli, felügyelet, bemeneti, rendszer, megerősítéses, tanulásra, kimeneti