Milyen adatbázis-műveletek vannak az adatbázis-kezelésben?


Milyen adatbázis-műveletek vannak az adatbázis-kezelésben?

Az adatbázis-kezelés során számos különböző műveletet lehet végrehajtani az adatbázisban. Ezek a műveletek lehetővé teszik az adatok tárolását, lekérdezését, frissítését és törlését. Nézzük meg részletesebben, hogy milyen adatbázis-műveletek állnak rendelkezésünkre.

1. Létrehozás (CREATE)

Az adatbázis-kezelés első lépése az adatbázis létrehozása. Ezt a CREATE művelettel végezhetjük el. A CREATE művelet segítségével létrehozhatunk új adatbázist, táblákat, indexeket, nézeteket és más adatbázis objektumokat.

Példa:

„`sql
CREATE DATABASE adatbazis_nev;
„`

2. Beillesztés (INSERT)

Az INSERT művelet segítségével új adatokat helyezhetünk el az adatbázisban. A művelet során meg kell adnunk a tábla nevét és a beszúrni kívánt adatokat.

Példa:

„`sql
INSERT INTO tabla_nev (oszlop1, oszlop2, oszlop3) VALUES (ertek1, ertek2, ertek3);
„`

3. Lekérdezés (SELECT)

A SELECT művelet segítségével adatokat kérdezhetünk le az adatbázisból. A művelet során meg kell adnunk a tábla nevét és azokat az oszlopokat, amelyeket szeretnénk lekérdezni.

Példa:

„`sql
SELECT oszlop1, oszlop2 FROM tabla_nev;
„`

4. Frissítés (UPDATE)

Az UPDATE művelet segítségével módosíthatjuk az adatokat az adatbázisban. A művelet során meg kell adnunk a tábla nevét, az oszlopokat és az új értékeket.

Példa:

„`sql
UPDATE tabla_nev SET oszlop1 = uj_ertek WHERE feltetel;
„`

5. Törlés (DELETE)

A DELETE művelet segítségével törölhetjük az adatokat az adatbázisból. A művelet során meg kell adnunk a tábla nevét és a törlendő adatok feltételét.

Példa:

„`sql
DELETE FROM tabla_nev WHERE feltetel;
„`

Ezek csak néhány példa az adatbázis-kezelésben használt műveletekre. Az adatbázis-kezelés során számos más művelet is rendelkezésre áll, amelyek segítségével hatékonyan kezelhetjük az adatokat az adatbázisban.

Fókuszban: művelet, adatbázis, segítségével, adatokat, adatbázisban, kezelés, műveletek, kezelésben, adatbázisból