Mi az a szupravezető kvantuminterferencia eszköz?


Mi az a szupravezető kvantuminterferencia eszköz?

A szupravezető kvantuminterferencia eszköz (röviden SQUID) egy olyan speciális mérőeszköz, amelyet a szupravezető anyagokban fellépő kvantummechanikai jelenségek kihasználásával hoznak létre. A SQUID-eket általában nagyon alacsony hőmérsékleten, közel abszolút nullára hűtött környezetben használják.

A SQUID működése alapján két fő típusa különböztethető meg: a flux SQUID és a feszültség SQUID. Mindkét típusban egy szupravezető hurok található, amelyet egy vagy több szupravezető csatlakoztat. A hurokban áram folyik, amelynek erőssége a mérni kívánt jellemzőtől függ.

A flux SQUID a mágneses fluxus mérésére használható. A mágneses fluxus a mágneses tér és a felület által bezárt terület szorzata. A flux SQUIDben a hurokba helyezett mágneses fluxus változását a hurokban keringő áram változása követi. Ez az áramváltozás detektálható és mérhető, így lehetővé teszi a mágneses fluxus pontos mérését.

A feszültség SQUID a feszültség változásának mérésére használható. A hurokban keringő áram változása a hurokban keletkező feszültségváltozást eredményezi. Ez a feszültségváltozás detektálható és mérhető, így lehetővé teszi a feszültség pontos mérését.

A SQUID-ek rendkívül érzékenyek a környezetükből érkező kis változásokra, például a mágneses tér vagy a hőmérséklet változásaira. Ezért nagyon hasznosak lehetnek különböző alkalmazásokban, például a mágneses mező mérésében, az orvosi diagnosztikában vagy a kvantumkommunikációban.

Összességében a szupravezető kvantuminterferencia eszközök nagyon érzékeny mérőeszközök, amelyek a szupravezető anyagokban fellépő kvantummechanikai jelenségeket kihasználva lehetővé teszik a mágneses fluxus vagy a feszültség pontos mérését. Ezek az eszközök számos területen hasznosak lehetnek, a tudományos kutatástól az ipari alkalmazásokig.

Fókuszban: mágneses, szupravezető, feszültség, hurokban, mérését, kvantuminterferencia, változása, keringő, használhatóKapcsolódó:   Mikrobiológiai tenyészet