Mi a mesterséges intelligencia és gépi tanulás?


Mi a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (MI) egy olyan terület, amely a számítógépek és más gépek képességét vizsgálja arra, hogy emberi intelligenciához hasonló módon gondolkodjanak és cselekedjenek. Az MI célja, hogy olyan gépeket hozzon létre, amelyek képesek tanulni, problémákat megoldani és döntéseket hozni.

Az MI számos területen alkalmazható, például az autonóm járművekben, az egészségügyben, a pénzügyekben és az oktatásban. Az MI rendszerek képesek adatokat feldolgozni, mintázatokat felismerni és következtetéseket levonni. Az MI technológiák fejlődése lehetővé teszi, hogy a gépek egyre inkább emberi szintű intelligenciával rendelkezzenek.

Mi a gépi tanulás?

A gépi tanulás (GT) egy olyan részterülete az MI-nek, amely a gépek képességét vizsgálja arra, hogy tanuljanak és fejlődjenek tapasztalatok alapján. A gépi tanulás során a gépek képesek adatokat feldolgozni és azokból következtetéseket levonni anélkül, hogy kifejezetten programoznák őket.

A gépi tanulás algoritmusokat használ a tanulási folyamat során. Az algoritmusok segítségével a gépek képesek felismerni mintázatokat és összefüggéseket az adatokban. Minél több adatot kapnak, annál pontosabbá válnak a következtetéseik.

A gépi tanulás számos alkalmazási területen hasznos lehet, például az ajánlórendszerekben, a képfelismerésben és a nyelvi feldolgozásban. A gépi tanulás technikái folyamatosan fejlődnek, és egyre hatékonyabbá válnak az adatok feldolgozásában és az intelligens döntéshozatalban.

Fókuszban: tanulás, képesek, mesterséges, következtetéseket, adatokat, feldolgozni, képességét, vizsgálja, intelligenciaKapcsolódó:   Műszaki rendszerterv