Kirchhoff áramtörvénye


Kirchhoff áramtörvénye

A Kirchhoff áramtörvénye egy alapvető elektromos áramkörökben alkalmazott törvény, amely lehetővé teszi az áramok és feszültségek számítását. A törvényt Gustav Kirchhoff német fizikus fejlesztette ki a 19. században.

A Kirchhoff áramtörvénye első törvénye

Az áramkörben a beáramló áramok összege megegyezik a kifolyó áramok összegével. Ez a törvény az energiamegmaradás elvére épül, és matematikailag a következőképpen írható fel:

∑Ibe = ∑Iki

Ahol ∑Ibe a beáramló áramok összege, ∑Iki pedig a kifolyó áramok összege.

A Kirchhoff áramtörvénye második törvénye

Az áramkörben zárt hurokban a feszültségek összege nulla. Ez a törvény az elektromos potenciál különbségének megmaradására épül, és matematikailag a következőképpen írható fel:

∑U = 0

Ahol ∑U a zárt hurokban található feszültségek összege.

A Kirchhoff áramtörvénye lehetővé teszi az áramkörök analízisét és számítását, és alapvető fontosságú a villamosmérnöki és elektronikai területeken. A törvény segítségével meghatározhatók az áramok és feszültségek értékei, valamint az áramkörben található elemek viselkedése és működése.

Fókuszban: kirchhoff, áramtörvénye, összege, törvény, feszültségek, áramkörben, hurokban, következőképpen, matematikailagKapcsolódó:   Milyen új technológiák és innovációk vannak a gépelemek területén?