Intrinzik félvezető


Intrinzik félvezető

Az intrinzik félvezető olyan anyag, amelynek vezetőképessége közepes mértékű, vagyis valahol a vezetőképesség és az izolálóképesség között helyezkedik el. Ez a tulajdonság teszi lehetővé számunkra, hogy félvezető anyagokat használjunk az elektronikai eszközökben.

A félvezető anyagok közül a leggyakrabban használt az intrinzik félvezető, amelynek vezetőképessége a hőmérséklettől függ. Az intrinzik félvezetők általában szilícium vagy germánium alapúak, és a belőlük készült félvezetők széles körben elterjedtek az elektronikai iparban.

Az intrinzik félvezetők vezetőképességét az ún. szabad elektronok és lyukak határozzák meg. A szabad elektronok negatív töltéssel rendelkeznek, míg a lyukak pozitív töltéssel rendelkeznek. Amikor egy feszültséget alkalmazunk a félvezetőre, a szabad elektronok és lyukak mozogni kezdenek, és ezáltal áram keletkezik.

Az intrinzik félvezetők vezetőképessége a hőmérséklettől függ. Magas hőmérsékleten több szabad elektron és lyuk keletkezik, így a vezetőképesség nő. Alacsony hőmérsékleten viszont kevesebb szabad elektron és lyuk van jelen, így a vezetőképesség csökken.

Az intrinzik félvezetők használata számos elektronikai eszközben elterjedt. Például a tranzisztorok, diódák és napelemek is intrinzik félvezető anyagokból készülnek. Ezek az eszközök lehetővé teszik az elektromos áram irányítását és vezérlését, és számos modern technológia alapját képezik.

Összességében az intrinzik félvezetők fontos szerepet játszanak az elektronikai iparban. Vezetőképességük hőmérséklettől függő tulajdonsága lehetővé teszi az áram irányítását és vezérlését, és számos elektronikai eszköz működésének alapját képezi.

Fókuszban: intrinzik, félvezető, félvezetők, elektronikai, elektronok, vezetőképesség, hőmérséklettől, vezetőképessége, vezérlésétKapcsolódó:   Milyen módszerekkel lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását?