HTML


HTML alapok

Az HTML (HyperText Markup Language) egy olyan nyelv, amelyet a weboldalak létrehozására és formázására használnak. Az HTML kódok segítségével strukturált tartalmat hozhatunk létre, amelyet a böngészők megjelenítenek.

HTML elemek

Az HTML dokumentumok elemekből épülnek fel. Az elemeket nyitó és záró címkék közé helyezzük, és a tartalmat közöttük helyezzük el. Például:

<p>Ez egy bekezdés.</p>

A fenti példa egy <p> elemet tartalmaz, amely egy bekezdést jelöl. Az elemeknek lehetnek attribútumaik is, amelyek további információkat adnak az elemről. Az attribútumokat az elem nyitó címkéjében adhatjuk meg. Például:

<a href="https://www.pelda.hu">Ez egy link</a>

A fenti példa egy <a> elemet tartalmaz, amely egy hivatkozást jelöl. Az href attribútum megadja a link címét.

HTML struktúra

Az HTML dokumentumoknak általában van egy fejléce és egy tartalma. A fejléc a <head> elemen belül található, és metaadatokat, stíluslapokat és scripteket tartalmazhat. A tartalom a <body> elemen belül található, és magát az oldal tartalmát jelenti.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
  <title>Példa oldal</title>
</head>
<body>
  <h1>Üdvözöllek!</h1>
  <p>Ez egy példa oldal.</p>
</body>
</html>

A fenti példa egy egyszerű HTML dokumentumot mutat be. A <!DOCTYPE html> deklaráció megadja a böngészőnek, hogy az oldal HTML5 szabvány szerint készült. A <title> elem a böngésző ablakában megjelenő címet adja meg.

HTML formázás

Az HTML lehetőséget nyújt a tartalom formázására is. Ehhez használhatunk stíluslapokat vagy inline stílusokat. A stíluslapokat a <style> elemen belül definiálhatjuk, és az elemekre vonatkozóan alkalmazhatjuk őket. Például:

<style>
  h1 {
    color: blue;
  }
</style>

A fenti példa a <h1> elem szövegének kék színt ad.

Az inline stílusokat pedig közvetlenül az elem nyitó címkéjében adhatjuk meg. Például:

<p style="font-size: 20px;">Ez egy 20px-es betűméretű bekezdés.</p>

A fenti példa a <p> elem szövegének 20px-es betűméretet ad.

Kapcsolódó:   Gúla

Az HTML további lehetőségeket kínál a tartalom formázására, például táblázatok, listák, képek és videók beillesztése. Az alapok elsajátítása után további funkciókat és lehetőségeket is felfedezhetsz az HTML világában.

Fókuszban: stíluslapokat, formázására, további, tartalom, található, helyezzük, doctype, megadja, adhatjuk