Hogyan működnek a félvezetők?


Hogyan működnek a félvezetők?

A félvezetők olyan anyagok, amelyek között az elektromos áram vezetése részleges, vagyis „félig” vezetőképes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az anyagok lehetnek például szilícium vagy germánium kristályok.

A félvezetők működése alapján két fő típusra oszthatók: p-típusú és n-típusú félvezetőkre. A p-típusú félvezetőkben a pozitív töltéssel rendelkező lyukak dominálnak, míg az n-típusú félvezetőkben a negatív töltéssel rendelkező elektronok dominálnak.

A félvezetők működésének alapja a pn-átmenet, amely akkor jön létre, amikor egy p-típusú és egy n-típusú félvezetőt összekapcsolunk. Az pn-átmenetnél a pozitív töltéssel rendelkező lyukak és a negatív töltéssel rendelkező elektronok találkoznak.

Az pn-átmenetnél a pozitív töltéssel rendelkező lyukak átjutnak az n-típusú félvezetőbe, míg a negatív töltéssel rendelkező elektronok átjutnak a p-típusú félvezetőbe. Ez az átjutás egyensúlyi állapotot hoz létre, amelyben a töltéshordozók áramlása megszűnik.

Azonban, ha külső áramforrást kapcsolunk a pn-átmenethez, akkor az egyensúly felborul, és az áramlás újra megindul. Ha a külső áramforrás pozitív pólust kapcsol a p-típusú félvezetőhöz, akkor az elektronok a pn-átmenetnél átjutnak a p-típusú félvezetőbe, és az áramlás megindul. Ha a külső áramforrás negatív pólust kapcsol a p-típusú félvezetőhöz, akkor a lyukak átjutnak az n-típusú félvezetőbe, és az áramlás ismét megindul.

A félvezetők működése alapján különböző elektronikai eszközök készíthetők, például tranzisztorok vagy diódák. A tranzisztorok a félvezetők áramlásának szabályozására szolgálnak, míg a diódák az áram csak egy irányú áramlását engedélyezik.

Összességében a félvezetők kulcsfontosságúak a modern technológia szempontjából, és számos elektronikai eszköz működésének alapját képezik.

Fókuszban: félvezetők, töltéssel, rendelkező, negatív, pozitív, átjutnak, félvezetőbe, elektronok, átmenetnélKapcsolódó:   Mi az a PLC (programozható logikai vezérlő)?