Hogyan lehet adatokat lekérdezni az adatbázisból?


Hogyan lehet adatokat lekérdezni az adatbázisból?

Az adatok lekérdezése az adatbázisból egy alapvető feladat a webfejlesztés során. A lekérdezés során a programunk különböző feltételek alapján adatokat kérhet le az adatbázisból, majd ezeket megjelenítheti a felhasználó számára.

A lekérdezéshez először kapcsolatot kell létesítenünk az adatbázissal. Ehhez használhatunk különböző adatbázis-kezelő rendszereket, mint például MySQL, PostgreSQL vagy SQLite. A kapcsolat létrehozása után használhatjuk az adatbázis nyelvét (pl. SQL) a lekérdezések végrehajtásához.

Például, ha MySQL adatbázist használunk, az alábbi kódot használhatjuk a kapcsolat létrehozásához:

„`php
connect_error) {
die(„Kapcsolódási hiba: ” . $conn->connect_error);
}
?>
„`

Miután sikeresen létrehoztuk a kapcsolatot, használhatjuk a `mysqli_query()` függvényt a lekérdezések végrehajtásához. Például, ha szeretnénk lekérdezni az összes felhasználót az „users” táblából, a következő kódot használhatjuk:

„`php
query($sql);

if ($result->num_rows > 0) {
// Adatok megjelenítése
while($row = $result->fetch_assoc()) {
echo „ID: ” . $row[„id”]. ” – Név: ” . $row[„nev”]. ” – Email: ” . $row[„email”]. „
„;
}
} else {
echo „Nincs találat”;
}
?>
„`

Ebben a példában a `SELECT * FROM users` lekérdezés kiválasztja az összes rekordot a „users” táblából. A lekérdezés eredményét egy ciklusban bejárjuk, és kiírjuk az adatokat.

Fontos megjegyezni, hogy a lekérdezések során biztonsági kockázatok is felmerülhetnek, például SQL injection támadások. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük a felhasználói bemeneteket, és használjunk paraméterezett lekérdezéseket vagy készített utasításokat az adatbázisban.

Reméljük, hogy ez a cikk segített megérteni, hogyan lehet adatokat lekérdezni az adatbázisból.

Fókuszban: adatokat, használhatjuk, adatbázisból, lekérdezni, lekérdezés, lekérdezések, táblából, kapcsolat, kapcsolatotKapcsolódó:   Vezérlő algoritmus