Gyertyaminták a Technikai Elemzésben: A 10 Legnépszerűbb Formáció


A technikai elemzés során a kereskedők gyakran támaszkodnak a gyertyamintákra, hogy jobban megértsék a piaci hangulatot és előrejelzéseket tegyenek a jövőbeli ármozgásokról.

A gyertyaminták az árgrafikonon látható egyedi formációkat alkotnak, amelyek különféle információkat közvetítenek a vevők és eladók közötti erőviszonyokról.

Ezek a minták segítenek a kereskedőknek azonosítani a lehetséges trendfordulókat, támogatási és ellenállási szinteket, valamint a piaci résztvevők lehetséges viselkedését.

Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb és leggyakrabban használt gyertyaminták-at a kereskedelemben, amelyek segítségével a kereskedők növelhetik esélyeiket a sikerre.

  1. Doji: Egy gyertya, amelynek megnyitási és záró ára közel azonos. Jelzi az eladók és a vevők közötti egyensúlyt, ami trendfordulót is jelezhet.

  2. Bullish Marubozu: Erős vásárlói dominanciát jelez, különösen ha egy lefelé irányuló trend után jelenik meg.

  3. Bearosh Marubozu: Erős eladói dominanciát mutat, különösen egy felfelé irányuló trend után.

  4. Hammer (Kalapács): Egy kis testű gyertya hosszú alsó árnnyal. Gyakran jelzi a trend alját, különösen egy lefelé irányuló trend után.

  5. Inverted Hammer (Fordított Kalapács): Egy kis testű gyertya hosszú felső árnnyal. Egy felfelé irányuló trend kezdetét jelezheti.

  6. Bullish Engulfing: Két gyertyából áll, ahol a második gyertya teljesen „elnyeli” az elsőt, és jelentősen hosszabb. Egy lefelé irányuló trend után jelenik meg, és bullish fordulót jelez.

  7. Bearish Engulfing: Hasonló a Bullish Engulfing-hez, de a második gyertya fekete és egy felfelé irányuló trend után jelenik meg.

  8. Morning Star (Hajnalcsillag): Három gyertyából álló minta, amely egy lefelé irányuló trend alját jelez. A középső gyertya a legkisebb, gyakran doji.

  9. Evening Star (Esti Csillag): Három gyertyából álló minta, amely egy felfelé irányuló trend csúcsát jelez. A középső gyertya a legkisebb, gyakran doji.

  10. Shooting Star (Hullócsillag): Egy kis testű gyertya hosszú felső árnnyal. Egy felfelé irányuló trend csúcsát jelez.

Ez a lista csak a legnépszerűbb gyertyaformációkat mutatja be, de számos más minta is létezik a technikai elemzésben.

Kapcsolódó:   Milyen típusú robotok léteznek?

A gyertyaminták használatakor mindig vedd figyelembe az összefüggő piaci körülményeket és más technikai indikátorokat is.

Fókuszban: irányuló, gyertya, felfelé, gyakran, bullish, technikai, gyertyából, különösen, árnnyal