Fenntartható fejlődés


Fenntartható fejlődés

A fenntartható fejlődés olyan gazdasági és társadalmi fejlődési modell, amely figyelembe veszi a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit a saját szükségleteik kielégítésére. A fenntartható fejlődés alapvetően három pilléren nyugszik: gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság.

Gazdasági fenntarthatóság

A gazdasági fenntarthatóság azt jelenti, hogy a gazdasági tevékenységek hosszú távon fenntarthatóak legyenek. Ez magában foglalja a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és a jövedelemelosztást. Azonban a gazdasági fejlődésnek nem szabad károsítania a környezetet vagy a társadalmat. A fenntartható gazdaság olyan gazdasági modelleket és gyakorlatokat foglal magában, amelyek figyelembe veszik a természeti erőforrások korlátozott rendelkezésre állását és a környezeti hatásokat.

Társadalmi fenntarthatóság

A társadalmi fenntarthatóság azt jelenti, hogy a társadalomnak képesnek kell lennie kielégíteni a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit. Ez magában foglalja az egészségügyi ellátást, az oktatást, a szociális biztonságot és az egyenlő esélyeket. A társadalmi fenntarthatóság azt is jelenti, hogy a társadalomnak képesnek kell lennie kezelni a társadalmi egyenlőtlenségeket és a társadalmi kirekesztést.

Környezeti fenntarthatóság

A környezeti fenntarthatóság azt jelenti, hogy a természeti erőforrásokat fenntartható módon kell használni, hogy ne károsítsuk a környezetet és ne veszélyeztessük a jövő generációk lehetőségeit. Ez magában foglalja a megújuló energiaforrások használatát, az energiahatékonyságot, a hulladékkezelést és a természeti élőhelyek megőrzését. A környezeti fenntarthatóság célja a klímaváltozás és a környezetszennyezés csökkentése, valamint a biodiverzitás megőrzése.

A fenntartható fejlődés eléréséhez szükség van a kormányok, a vállalatok és az egyének együttműködésére. A fenntartható fejlődés nem csak a jelenlegi generációk felelőssége, hanem a jövő generációk joga is.

Fókuszban: fenntarthatóság, gazdasági, fenntartható, társadalmi, generációk, környezeti, fejlődés, magában, természetiKapcsolódó:   Milyen szerepet játszik az építési projektmenedzsment a tervezési folyamatban?