Félvezetők


Félvezetők

A félvezetők olyan anyagok, amelyek az elektromos áramot csak részben vezetik. Az áramvezetőkkel és az izolátorokkal ellentétben a félvezetők tulajdonságai között találhatóak azok a jellemzők, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy széles körben alkalmazhatóak legyenek az elektronikában.

Félvezető anyagok

Az elektronikában leggyakrabban használt félvezető anyagok közé tartoznak a szilícium (Si) és a germánium (Ge). Ezek az anyagok olyan kristályszerkezettel rendelkeznek, amelyben az atomok szabályosan rendeződnek, és ezáltal lehetővé teszik az elektronok szabad áramlását.

Félvezetők tulajdonságai

A félvezetők legfontosabb tulajdonsága az, hogy képesek vezetni az elektromos áramot, de nem olyan hatékonyan, mint az áramvezetők. Ez azt jelenti, hogy a félvezető anyagokban az elektronok csak bizonyos hőmérsékleten és feszültségen képesek szabadon mozogni.

A félvezetők tulajdonságai befolyásolhatóak a hozzájuk adott szennyező anyagokkal, amelyeket dotálásnak nevezünk. A dotálás során a félvezető anyaghoz adott anyagok segítségével változtatható a félvezető vezetőképessége és más tulajdonságai.

Félvezetők alkalmazása

A félvezetők széles körben alkalmazhatóak az elektronikában. Az egyik legismertebb alkalmazási területük az áramkörökben található tranzisztorok. A tranzisztorok a félvezetők tulajdonságait kihasználva lehetővé teszik az áramkörök működését és a jelek erősítését.

Emellett a félvezetők használatosak a számítógépekben, a mobiltelefonokban, az autókban található elektronikai rendszerekben és még számos más eszközben. A félvezetők alkalmazása lehetővé teszi az elektronikai eszközök kisebb méretűvé és hatékonyabbá tételét.

A félvezetők fejlődése és alkalmazása folyamatosan növekszik, és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre több területen találkozhatunk velük.

Fókuszban: félvezetők, anyagok, félvezető, tulajdonságai, alkalmazása, elektronikában, képesek, elektronikai, alkalmazhatóakKapcsolódó:   Milyen statisztikai módszerek alkalmazhatók a modellek validálására?