Felügyelt tanulás


Felügyelt tanulás

Az informatikában a felügyelt tanulás egy olyan gépi tanulási módszer, amely során a rendszer egy adathalmaz alapján próbál megtanulni egy adott feladatot. A felügyelt tanulás során a rendszernek rendelkezésére állnak a bemeneti adatok és a hozzájuk tartozó kimeneti értékek, így a cél az, hogy a rendszer megtanulja a bemeneti adatok és a kimeneti értékek közötti kapcsolatot.

A felügyelt tanulás folyamata általában a következő lépésekből áll:

  1. Adatgyűjtés: Először is szükség van egy adathalmazra, amely tartalmazza a bemeneti adatokat és a hozzájuk tartozó kimeneti értékeket. Ez az adathalmaz lehet például egy adatbázis vagy egy CSV fájl.
  2. Adatfeldolgozás: Az adatokat általában előfeldolgozzuk, például normalizáljuk vagy kódoljuk, hogy a rendszer könnyebben feldolgozhassa őket.
  3. Modellkiválasztás: Kiválasztjuk a megfelelő gépi tanulási modellt, amely a legjobban illeszkedik a problémához. Ez lehet például egy döntési fa, egy neurális hálózat vagy egy lineáris regresszió modell.
  4. Modellképzés: A kiválasztott modellt a rendelkezésre álló adathalmazon betanítjuk. Ez azt jelenti, hogy a modell megtanulja a bemeneti adatok és a kimeneti értékek közötti kapcsolatot.
  5. Modellértékelés: A betanított modellt teszteljük egy teszthalmazon, hogy megnézzük, milyen jól teljesít. Ez általában különböző metrikák, például a pontosság vagy a f-measure használatával történik.
  6. Modell finomítása: Ha a modell nem teljesít megfelelően, finomíthatjuk a paramétereit vagy kipróbálhatunk más modellarchitektúrákat.

A felügyelt tanulás számos területen alkalmazható, például képfelismerésben, beszédfelismerésben vagy termékajánlásokban. Az egyik legnagyobb előnye az, hogy a rendszer képes megtanulni a bemeneti adatokból, így képes automatikusan alkalmazkodni a változó környezethez.

A felügyelt tanulás tehát egy hatékony eszköz a technológia fejlesztésében, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy megtanulják a bemeneti adatok és a kimeneti értékek közötti kapcsolatot. Ezáltal a rendszerek képesek jobb döntéseket hozni és hatékonyabban működni.

Fókuszban: felügyelt, tanulás, bemeneti, kimeneti, értékek, rendszer, kapcsolatot, modellt, közötti