Demultiplexer


Demultiplexer

A demultiplexer (röviden: demux) egy digitális áramkör, amely egy több bites bemenetet szétoszt különböző kimenetekre. A demultiplexer a multiplexer ellentéte, amely több bemenetet kombinál egyetlen kimenetre.

A demultiplexernek van egy kiválasztási bemenete, amely meghatározza, hogy melyik kimenetre kell irányítani a bemeneti jelet. A kiválasztási bemenet bináris kódolást használ, és meghatározza, hogy melyik kimenetre kell irányítani a bemeneti jelet.

A demultiplexernek több kimenete van, amelyek mindegyike egyetlen bemenetet kap. A kiválasztási bemenet alapján a demultiplexer kiválasztja a megfelelő kimenetet, és továbbítja a bemeneti jelet erre a kimenetre.

A demultiplexer hasznos eszköz a digitális rendszerekben, különösen akkor, ha több bemeneti jelet kell szétosztani különböző kimenetekre. Például, ha egy 4-bites bemeneti jelet szeretnénk szétosztani 16 kimenetre, akkor egy 4-bites demultiplexert használhatunk.

A demultiplexer működése egyszerű. A kiválasztási bemenet bináris kódolása alapján a demultiplexer kiválasztja a megfelelő kimenetet, és továbbítja a bemeneti jelet erre a kimenetre. A többi kimenet inaktív marad.

A demultiplexer alkalmazása sokféle lehet. Például, a demultiplexer használható a memóriakezelésben, a kommunikációs rendszerekben, a digitális audio- és videójelek kezelésében stb.

Összességében a demultiplexer egy olyan digitális áramkör, amely egy több bites bemenetet szétoszt különböző kimenetekre. A demultiplexer hasznos eszköz a digitális rendszerekben, amikor több bemeneti jelet kell szétosztani különböző kimenetekre.

Fókuszban: demultiplexer, bemeneti, kimenetre, digitális, kiválasztási, bemenetet, különböző, kimenetekre, bemenetKapcsolódó:   Multiplexer