CSS


Mi az a CSS?

A CSS (Cascading Style Sheets) egy stíluslap nyelv, amelyet a weboldalak kinézetének és formázásának meghatározására használnak. A CSS segítségével lehetőségünk van a HTML elemek megjelenítésének testreszabására, például a szöveg formázására, a háttérszín beállítására, a betűtípus és -méret kiválasztására, valamint a térközök és margók beállítására.

Hogyan működik a CSS?

A CSS egy olyan nyelv, amely a HTML dokumentumokhoz kapcsolódik. A CSS külön fájlokban található, amelyeket a HTML dokumentumokban hivatkozunk meg. A CSS szabályokat szelektorok és deklarációk alkotják.

A szelektorok meghatározzák, hogy mely HTML elemekre vonatkoznak a CSS szabályok. Például a <p> szelektor az összes bekezdésre vonatkozik, míg a .class szelektor az összes olyan elemre vonatkozik, amelynek az osztálya megegyezik a megadott osztállyal.

A deklarációk pedig a CSS tulajdonságokat és értékeket tartalmazzák. Például a color: blue; deklaráció a szöveg színét állítja be kék színre.

Hogyan használjuk a CSS-t?

A CSS használatához először létre kell hoznunk egy CSS fájlt, amelyben meghatározzuk a kívánt stílusokat. Ezután a HTML dokumentumunkban hivatkozunk erre a CSS fájlra a <link> elem segítségével.

Például:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">

Az href attribútumban megadjuk a CSS fájl elérési útvonalát. Ezután a CSS fájlban meghatározzuk a kívánt stílusokat a szelektorok és deklarációk segítségével.

Például:

p { color: blue; }

Ez a szabály minden <p> elemre vonatkozik, és beállítja a szöveg színét kék színre.

Összefoglalás

A CSS egy stíluslap nyelv, amely lehetővé teszi a weboldalak kinézetének testreszabását. A CSS szelektorok és deklarációk segítségével határozzuk meg a kívánt stílusokat. A CSS fájlokat a HTML dokumentumokban hivatkozzuk meg a <link> elem segítségével.

Fókuszban: segítségével, deklarációk, szelektorok, stílusokat, vonatkozik, szelektor, dokumentumokban, hivatkozunk, beállításáraKapcsolódó:   Attribútum