Attribútum


Attribútum

Az attribútum egy olyan jellemző vagy tulajdonság, amelyet hozzárendelhetünk egy HTML elemhez. Az attribútumok segítségével további információkat adhatunk meg az elemről, vagy beállíthatjuk annak viselkedését.

Az attribútumokat az elemek nyitó címkéjében adhatjuk meg, a következő formában:

<element attribútum="érték">

Például, ha egy képet szeretnénk megjeleníteni az oldalon, az <img> elem attribútumait használhatjuk a kép forrásának megadására:

<img src="kep.jpg" alt="Ez egy kép">

Az src attribútum az elem forrását határozza meg, míg az alt attribútum a kép alternatív szövegét adja meg, amely akkor jelenik meg, ha a kép nem töltődik be vagy nem jelenik meg helyesen.

Az attribútumokat továbbá JavaScript segítségével is módosíthatjuk vagy lekérdezhetjük. Például:

var elem = document.getElementById("elemID");

var ertek = elem.getAttribute("attribútum");

elem.setAttribute("attribútum", "új érték");

Az elemID helyére az adott elem azonosítóját kell beírni, az attribútum pedig az adott elem attribútumának neve.

Az attribútumok lehetnek kötelezőek vagy opcionálisak, és különböző elemekhez különböző attribútumok tartozhatnak. Az HTML specifikáció részletesen meghatározza az egyes elemekhez tartozó attribútumokat és azok értékeit.

Fontos megjegyezni, hogy az attribútumok értékei mindig idézőjelek között kell legyenek, és az értékek típusától függően lehetnek szövegek, számok vagy logikai értékek.

Az attribútumok használata nagyon fontos az HTML elemek testreszabásában és a weboldalak interaktívabbá tételében. Ismerd meg az egyes elemek attribútumait, és használd őket a webfejlesztés során!

Fókuszban: attribútum, attribútumok, attribútumokat, különböző, értékek, elemekhez, attribútumait, segítségével, attribútumánakKapcsolódó:   Kerékpárutak